no image


CURS 17-18 8DE3

Publicat el dijous, 8 mar, 2018

8 DE MARÇ DE 2018

El 1975, l’assemblea general de l’ONU va declarar oficialment el 8 de març Dia Internacional de la Dona. ¿Per què aquest dia? L’origen no és gaire clar i existeixen diverses versions. La més versemblant és que va ser un 8 de març de l’any 1857 quan un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions en què treballaven. Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets laborals. Diferents moviments es van succeir a partir d’aquesta data. 

Un dels més destacats va tenir lloc el 25 de març de 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys. Va ser el desastre industrial més mortífer de la història de la ciutat i va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. Les víctimes tenien jornades laborals de 9 hores diàries més set hores els dissabtes per un sou que avui equivaldria a entre 166 i 285 dòlars a la setmana. Segons l’informe dels bombers, una burilla mal apagada tirada en un cubell de restes de tela que no s’havia buidat en dos mesos va ser l’origen de l’incendi. Els treballadors no es van poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les portes d’escales i de les sortides, una pràctica habitual llavors per evitar robatoris. 

Abans d’aquesta data, als EUA, el 28 de febrer de 1909 Nova York i Chicago ja van acollir un acte que van batejar amb el nom de ‘Dia de la Dona’, organitzat per destacades dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt. A Europa, va ser el 1910 quan durant la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen amb l’assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Darrere d’aquesta iniciativa hi havia defensores dels drets de les dones com Clara Zetkin o Rosa Luxemburgo. No van fixar una data concreta, però sí el mes: març.

Com a conseqüència d’aquesta cimera de Copenhaguen, el mes de març de 1911 es va celebrar per primera vegada el Dia de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Es van organitzar mítings en què les dones van reclamar dret a votar, a ocupar càrrecs públics, a treballar, a la formació professional i a la no discriminació laboral. Coincidint amb la primera guerra mundial, la data es va aprofitar a tot Europa per protestar per les conseqüències de la guerra.

La celebració es va anar ampliant progressivament a més països. Rússia va adoptar el Dia de la Dona després de la Revolució russa del 1917. La van seguir molts països. A la Xina se celebra des del 1922, mentre que a Espanya es va celebrar per primera vegada el 1936.

No va ser fins al 1975 quan l’ONU va institucionalitzar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Amb un objectiu, que avui dia segueix vigent: lluitar en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament. “El Dia Internacional de la Dona es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i enfonsa les seves arrels en la lluita plurisecular de la dona per participar en la societat en condicions d’igualtat amb l’home”, recorda l’ONU. 

8DE3Els comentaris estan tancats.

Tornar a l'inici ↑
 • Revista Escolar

  Revista escolar

 • Blocs Destacats


  Logo Biblioteca
  Logo Escola Verda

  http://www.escolasantcristofor.org/wp-content/uploads/2017/11/470_height__noticies_cueme_programa.jpg

 • Espai de Debat Educatiu de Begues

  Espai de Debat Educatiu de Begues

 • Enllaços d’interès

 • IdiomaHit Counter provided by orange county divorce attorney